Een chirurgische ingreep kan sterk variëren tussen chirurgen en centra. Deze variabiliteit binnen één procedure kan relevant zijn voor de klinische uitkomsten.
Bij de laparoscopische hemicolectomie rechts voor coloncarcinoom is er een aanzienlijke variatie in de gebruikte technieken aanwezig, met name omdat de chirurgische techniek zich het laatste decennium heeft ontwikkeld, onder andere met de introductie van de intracorporele anastomose, een dissectie-techniek binnen de embryologische vlakken (complete mesocolische excisie (CME)) en centrale vasculaire ligatie van de segmentale arteriën resulterend in een oncologische optimale lymfeklierdissectie. Op dit moment is er nog geen consensus over wat de standaard stappen van een operatie zou moeten zijn bij deze procedure. De kwaliteit van de ingreep is belangrijk voro de klinische uitkomstmaten; er zijn recent studies gepubliceerd die een verband aantonen tussen kwaliteit van chirurgie en relevante klinische uitkomsten. Momenteel is er geen gestandaardiseerde, gedetailleerde, objectieve beoordeling van deze procedure in de klinische praktijk, noch tijdens de chirurgische opleiding. Kwaliteitsbeoordeling van de laparoscopische hemicolectomie rechts heeft een groot potentieel om de opleiding van chirurgen te verbeteren en de implementatie van een gestandaardiseerde techniek zal uiteindelijk leiden tot een betere kwaliteit van zorg voor patiënten met coloncarcinoom.
Er wordt verwacht dat de implementatie van de gestandaardiseerde techniek van de laparoscopische hemicolectomie rechts, vastgesteld met behulp van een Delphi-methode, veilig zal zijn zonder toename van de operatieve morbiditeit.
Ten tweede wordt een verbetering verwacht in uitkomstmaten die de oncologische kwaliteit van chirurgie weerspiegelen, zoals gevalideerde beoordeling van het dissectie-vlak en vasculaire ligatie, beoordeling van het resectiepreparaat, het totale aantal gereseceerde lymfeklieren, het aantal gereseceerde positieve lymfeklieren en de volledigheid van mesocolische excisie op basis van op postoperatieve CT-beeldvorming. Uiteindelijk wordt verondersteld dat de verbetering in oncologische eindpunten zal leiden tot vermindering van lokale en op afstand gelokaliseerde recidieven dan wel metastasen met daarbij een betere ziektevrije en 5-jaars overleving.
De Right Study is een landelijke multicenter prospectieve interventionele sequentiële cohortstudie beginnend met evaluatie van de huidige techniek en daarna een overgangsperiode waarin de implementatie van de gestandaardiseerde techniek wordt uitgevoerd in dezelfde centra na opleiding en praktische training. Tijdens de implementatie van de gestandaardiseerde techniek wordt gezorgd voor proctoring hiervan. De studie is primair opgezet als een non-inferioriteitsstudie op basis van postoperatieve complicaties binnen 30 dagen (volgens de Clavien-Dindo classificatie), met als doel de uiteindelijke verbetering van de oncologische uitkomst op de lange termijn. Met een sample size van 930 patienten is er adequate statische power om kleine verschillen in uitkomst maten te meten.
De studie heeft vijf onderdelen waarop geëvalueerd wordt:
Tot slot zal in de laatste fase, de zogenaamde consolidatiefase, opnieuw een aantal van 310 patiënten worden verzameld waarbij dezelfde preoperatieve beeldvorming, chirurgische video’s van volledige lengte, de klinisch en pathologische resultaten en de CT-scan 1 jaar na de operatie zullen worden beoordeeld om de resultaten te kunnen vergelijken met de pre-implementatieperiode.
Primaire eindpunt
Het primaire eindpunt is de morbiditeit binnen 30 dagen na de operatie met de Clavien-Dindo classificatie.
Secundaire eindpunten
Aangevraagd
Prof. dr. P.J. Tanis
Principal investigator
Dr. J.B. Toorenvliet
Principal investigator
Dr. J.B. Tuynman
Principal investigator
Drs. A.A.J. Grüter
Trial coordinator
Dr. U.K. Coblijn
Trial coordinator